Receptek: gyümölcsleves

Másik nagy kedvencem, amit ritkán emlegetnek, pedig ez is a tradicionális ételek közé tartozik: a gyümölcsleves – a keszőce volt minden gyümölcsleves legősibb változata. A meleg nyári napok népszerű fogása. Bár mindenkinek van a gyümölcslevesre jól bevált receptje, általában magyar gyümölcsöket tartalmazó fogásként készíti mindenki. A gyümölcskeszőcét vagy gyümölcskiszit idénygyümölcsből, meggyből, szilvából, egresből készítették, aludttejjel vagy tejföllel  sűrítették, és jól lehűtve fogyasztották, ugyanazon indokok miatt, amiért ma is népszerű – gyors, frissítő, laktat, de nem telít. Készíthetjük reggelire, ebédre, de akár uzsonnának is tökéletes étel. Ha kifogy a gyümölcs belőle, jól lehűtve a leve akár még italként is fogyasztható. Ma is adhatunk hozzá tejfölt, tejszínt, joghurtot, pudingport vagy akár bort is ízesítésként, illetve sűrítésként. A különféle kombinációknak csak a képzeletünk szab határt.

Hozzávalóknak én most az epret és a meggyet választottam (de bármilyen más gyümölccsel is elkészíthető), illetve extra ízesítésként tejszínben elkevert vanília pudingot teszek bele. A gyümölcsöket a vízzel, szegfűszeggel, fahéjjal, cukorral és vanília aromával vagy vaníliával felteszem főni, amíg a gyümölcsök egy kicsit átfőnek. Ha már forr a levesünk, szedjünk ki a forró levéből egy keveset egy kis tálba, tegyük bele a pudingport és keverjük el csomómentesre. Ha ezzel megvagyunk, ebbe a pudingporos keverékbe tegyünk egy kis tejszínt és azzal is jól keverjük el, majd ezt az egyveleget öntsük vissza a levesünkbe. Óvatosan keverjük össze a levessel és hagyjuk összeforrni. Ha szeretnénk egy kicsit savanykás ízt neki, ízlés szerint tehetünk bele citromlevet vagy citrom karikákat is. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd utána a hűtőben lehűteni.

Hidegen, főzés nélkül is elkészíthető étel. Eben az esetben egy turmixgépre lesz szükségünk, melybe beletesszük az összes gyümölcsöt nyersen – amiből szeretnénk a levest készíteni – egy kis víz társaságában. Mielőtt elkezdjük turmixolni, hozzáadjuk az ízesítőket is: cukor, fahéj, őrölt szegfűszeg, vanília, stb., majd jól összeturmixoljuk. Ha szeretnénk, adunk hozzá egy kis tejfölt, tejszínt, ezzel is összeturmixoljuk. Ha kész, kiöntjük egy tálba, jól lehűtjük. Friss, nyári gyümölcsökkel vagy akár vanília fagylalttal tálaljuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TrackBack URL

http://felegyhaziprogram.hu/receptek-gyumolcsleves/trackback/

PAGE TOP